Halve lucht

Verslag van de vijf maanden durende opsluiting van een AIVD-medewerkster, die (ten onrechte) werd beschuldigd van het laten uitlekken van geheime informatie.

Hoofdauteur: Waal, Heleen de (Auteur)
Materiaal: Boek Boek
Taal: Dutch
Jaar: 2011, Amsterdam Balans 2011
Onderwerpen:
Samenvatting: Verslag van de vijf maanden durende opsluiting van een AIVD-medewerkster, die (ten onrechte) werd beschuldigd van het laten uitlekken van geheime informatie.
In juni 2009 werd Heleen de Waal (een pseudoniem), sinds meer dan tien jaar medewerkster van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), gearresteerd op beschuldiging van het lekken van geheime informatie naar De Telegraaf. In de media werd ze door de AIVD neergezet als 'het grootste lek uit de geschiedenis', die staatsgeheime informatie over Irak zou hebben doorgespeeld. Zelf geeft ze aan dat ze onschuldig is. Ze zat gedurende vijf maanden gevangen, een groot deel daarvan 'in beperking', zonder contact met de buitenwereld. In dit onthullende boek doet zij op indringende wijze verslag van haar tijd in de gevangenis (het ontbreken van privacy, de monotone dagindeling, de rauwe werkelijkheid onder 'echte' criminelen) en van de talloze verhoren door de politie (en hoe je je amper kunt verweren tegen de onterechte beschuldigingen). In juli 2010 werd De Waal door de rechter vrijgesproken - overigens op procedurele gronden, namelijk wegens onrechtmatig verkregen 'bewijs'. Een non-fictie thriller, een beklemmend verhaal met Kafkaƫske trekken.Waargebeurd verhaal.Dr. H.W. Bomert
Fysieke beschrijving: 270 p 22 cm
ISBN: 978-94-6003-327-8
PPN: 330188925